עיצוב סביבות עבודה/

ראיון עם אדריכל המשרדים ROY DAVID ARCHITECURE

עיצוב של מרחבי עבודה, ארגונים וחברות הפך עם השנים לזירה רוחשת ושוקקת, ולמקום שבו נולדים רעיונות עיצוביים שמאוחר יותר מאומצים גם בזירות עיצוביות נוספות. הרצון של חברות לבטא את ייחודיות המותג שלהן ואת ערכיו באמצעות עיצוב מהודק ומנומק התחדד מאוד לאחרונה, ובישראל ניתן למצוא חברות שסיבוב בהן הוא תענוג לעין, כמו קפיצה לדפיו של מגזין עיצובי מושקע. אחד המעצבים המובילים בישראל שיוצר סביבות עבודה חדשניות פעם אחר פעם הוא האדריכל רואי דוד, כאשר כמעט כל משרד שיוצא תחת ידיו הוא חד פעמי, מקורי ומעורר כמויות של השראה. ישבנו איתו לשיחה מרתקת כדי להבין את מקורות ההשראה שלו, התהליכים והאתגרים היומיומיים שכרוכים בפרויקטים שלו.

אדריכל רואי דוד | צילום: איתי בניט

מאיפה מגיעה התשוקה שלך לעיצוב סביבות עבודה? מתי הבנת שזה משהו שמושך אותך לעשות ולמה? 

"התשוקה שלי לעיצוב סביבות עבודה מגיעה מהאתגרים התכנוניים המרובים שיש לכל חברה שמגיעה אלינו עם סט ערכים ותרבות חברה ספציפית. כלומר, המהלך המחשבתי של מציאת פתרונות לאתגרים תרבותיים, ארגוניים ומרחביים הם המניע לעשיה בתחום סביבות העבודה. אבל הבסיס העיצובי שמניע אותי מגיע מכל דיון אינטלקטואלי עיצובי, ללא קשר לתחום הספציפי שאליו אני נדרש להגיב. עיצוב גוף תאורה מרגש אותי בדיוק כשם שתכנון מבנים, מלונות, מרחבי עבודה ופיתוח טכנולוגיות בשדה העירוני מרגשים אותי. התנועה בין הסקאלות שומרת על רלוונטיות ומגדירה מבחינתי את האדריכל של
המאה 21."

מה חשוב לך שיהיה בכל סביבת עבודה שאתה מעצב?

"כמו שאין שיר שזהה למשנהו, אין סביבת עבודה שזהה לאחרת. החיפוש והקשב למהות הפרויקט הם הדברים שחשובים לי בכל סביבת עבודה שאני מעצב. כל דבר אחר נתון לפרשנות. זו הפילוסופיה שהצוות שלי ואני מובילים. אין מובן מאליו. הכל עומד במבחן כל הזמן. איפה שאנחנו מרגישים שנוח לנו, אנחנו ממהרים להזיז, לשנות ולחשוב על זה שוב."

OPTIMOVE | צילום: איתי בניט

עד כמה הנוחות של העובדים משחקת תפקיד עבורך בעיצוב מקום העבודה שלהם?  

"המושג 'נוחות' כמו שאר הסוגיות הקלאסיות בתחום הינו פרמטר עם מנעד רחב. לעיתים אנחנו בוחרים כיסא שהוא דווקא לא נוח לישיבה ארוכה במודע, כדי לקדם ערכים של תנועה, עינייניות במפגש וכבוד לזמן של הפגישה, לצורך העניין. בחירת רמת הנוחות בסופו של דבר היא עוד בחירה עיצובית שמותאמת לסיטואציה הספציפית שאנחנו רוצים לייצר."

איך סביבת עבודה מדויקת משפיעה על ההנאה של עובדים ועל התפוקה שלהם?

"בעידננו בתחום ההי טק, כימות של יצרנות/תפוקה של עובד כבר לא נמדד באותו סולם ערכים של הקפיטליזם של המאה הקודמת. ניתן לראות תהליך הפשטה רדיקלי של המושג "מרחב העבודה". תהליך הפשטה זה החל כשבתי קפה הפכו אט אט למרחב שניתן להשתמש בו כמרחב "יצרני" (סטארבקס). מיד לאחר מכן היינו עדים למיסוד התהליך בהופעת סביבות עבודה שיתופיות, שהציבו סטנדרט שיתופיות ופתיחות חדש, ואימוץ כל אותם סטנדרטים על ידי תאגידי ענק כמו Amazon ,Facebook ,Google וכו'… לעניות דעתי ההפשטה תלך ותזדכך, ותגיע עד לכדי המינימליזם המקסימלי של עמדת העבודה. במילים פשוטות: עמדת העבודה עתידה להיעלם. ההליך יושלם ברגע  שאחד מאותם תאגידי ענק יחליט להשקיע את המחקר הראוי והנדרש להשלמת המהלך, שיוביל ללא פחות ממהפכה בתחום סביבות העבודה כפי שאנו מכירים אותה היום."

Natural Intelligence | צילום: איתי בניט

מאיפה אתה שואב את ההשראה שלך?

"אני נמנה על אותם חבורה של אנשי עולם ישן, שאוהבים מאוד לקרוא. בעיקר מחקרים וספרות מקצועית. הקריאה מובילה לכתיבה ביקורתית, שמובילה בסוף בצורה לא מודעת ליישום אותם רעיונות בפרקטיקה שלי. בנוסף לכך הצוות שלי כישות, וגם כל אחת (כן, כן, כולן נשים מגה מוכשרות וכולן נותנות 100 אחוז לעולם הזה) בפני עצמה מעוררת השראה, ומובילה למהלכים מחשבתיים יוצאי דופן."

איך היית מגדיר את הסגנון שלך?

"לא מגדיר. למה להגיד. איך להגדיר."

מה לקוחות בדרך כלל מבקשים ממך? 

"הלקוחות שלנו מגוונים ושונים. החל מיזמים שעבורם אנחנו מתכננים מבנים, יזמים מעולם ההיי טק, יזמי מלונאות וכלה בחברות שאנו מעצבים להם מוצרים. ככה שאין משהו פרוגרמתי אחד שחוזר על עצמו אבל לתחושתי, כולם רוצים שנביא את עצמנו ואת האג'נדה העיצובית שלנו לפרוייקטים."

Akami | צילום: איתי בניט

אילו סגנונות הכי פופולריים בישראל?

"המודרניזם והאקלקטי נמצאים בכל פינה. מנעד רמת הביצוע רחב מאוד. מחיקויים בינוניים לשלמות ביצוע חדשנית ומובילת דעה, באיכויות ביצוע מהגבוהות בעולם. אותי באופן אישי כל הנושא הזה של סגנונות והגדרות מעייף. לא תופס את העשייה של האדריכל במאה ה-21 במונחים האלה, והגיע הזמן שנשתחרר מההגדרות הללו, מאחר שהן מכבות את העשייה האותנטית."

עם איזה אתגרים אתה מתמודד בעבודה שלך?

"לשמחתי, האתגרים נמצאים בבסיס של המקצוע. חלק מהותי מהשפה שלנו בסטודיו מחייבת אותנו לשאול כל הזמן שאלות, ולהיות במצב של המצאה וחידוש. לאורך זמן מדובר במצב תודעתי ונפשי מורכב. הרי שלא כל בוקר אתה קם עם המוזות ושותה איתן קפה. אז אתה מוצא דרכים לשמור את עצמך בתדרים האלה. בשבילי הבן שלי זה המנוע לנקות ולהחזיר את עצמי לעצמי."

DataMap | צילום: איתי בניט

אילו טרנדים בעיצוב אתה אוהב?

"אני לא אדם של טרנדים, בדיוק כמו שאני לא אדם של סטוצים. מתאהב סידרתי. עיצוב טוב עבורי הוא נטול מימד של זמן (Timeless)."

יש לך פרויקט שאתה גאה בו באופן מיוחד?

"גאה בעיקר ביצירת המיזם הזה שנקרא ROY DAVID ARCHITECTURE.
סטארטאפ שהתחיל מהחלום הפשוט להקים מרחב מולטידיסיפלינרי שיאפשר לאנשים להגיע, ליצור ולהגשים את מאוויהם האמנותיים והטכנולוגיים, ללא הכתבות חיצוניות מגבילות. זו גאווה גדולה עבורי להוביל את מרחב המחשבה הזה, ולכבוש איתו פסגות מקצועיות חדשות בארץ ובעולם."

NOVO | צילום: איתי בניט

תמונה ראשית: Windward | צילום: איתי בניט