ראיון עבודה/

"הנחת היסוד שעומדת מאחורי הכלי הזה היא שאנחנו נמשכים לאנשים שדומים לנו ברמה המודעת וברמה הלא מודעת. ברמה המודעת דרך מילים, וברמה הלא מודעת דרך שפת הגוף"

main_roy_katzir

ראיון עבודה:
איך נדע מי האדם מולנו?
ראיון עבודה:
איך נדע מי האדם מולנו?

main_roy_katzir
04.12.2022

למצוא את המועמד המתאים ביותר לתפקיד, למנהל, לצוות ולארגון הפכה למשימה מאתגרת היום יותר מתמיד לאור ההיצע גדול והשינוי ביחסי מראיין – מרואיין, בעיקר מדור הY ו-Z.

הצלחה של מראיין מתחילה בהכרה שאנו צריכים לבחון התאמה דו כיוונית, הווה אומר, שאם בעבר מראיין היה בוחן התאמה של מועמדים לתפקיד בלבד (חד כיווני), כיום אחד הדברים הקריטיים להצלחת גיוס הוא לבחון התאמה של הארגון והתפקיד למועמד/ת המגיע לראיון, במגוון אספקטים:

  • מהות התפקיד – עד כמה המועמד רוצה באמת את התפקיד וזו לא פשרה מבחינתו.
  • סביבת עבודה שנתפסת כגורם משמעותי מאוד לאנשים – עד כמה היא מתאימה למועמד? 
  • התאמה לציר הזמן במסלול הקריירה של המועמד – עד כמה התפקיד המוצע מתאים לנקודת הזמן בה הוא נמצא בקריירה שלו? האם זו התקדמות מבחינתו? ואם לא, מה הסיבה שהוא רוצה בתפקיד? חשוב מאוד להבין זאת. (יש שלבים בקריירה שאנו מעוניינים בהסבה/ שינוי פוקוס/ איזון בית עבודה) 
  • סולם ערכים מה מידת התאמת הערכים של המועמד כאדם, לערכים של החברה שלכם? (תרומה לקהילה / איכות הסביבה / עזרה / צמיחה / הגשמה) ארחיב על כך בהמשך.

 

אז איך ניתן לבחון את כל האספקטים הללו בסיטואציה רגישה ומלחיצה למועמד? איך נגרום לו להרגיש בנוח ולייצר פתיחות ואותנטיות בתשובותיו על מנת שהאבחון יהיה ברמה עמוקה יותר, מעבר לכישורים ומיומנויות?

יצירת כימיה – הבסיס לתקשורת אותנטית ועמוקה

כימיה זה מצב בו אנו יוצרים אמון, פתיחות ותקשורת חיובית מול האדם שמולנו. תהליך הכימיה נוצר כאשר תת המודע מזהה באדם שנמצא בתקשורת איתנו דברים מוכרים שמייצרים אצלו תחושת הכרות וביטחון. 

אנשים כמהים לאנשים כמוהם

אציג לפניכם כלי רב עוצמה מעולם NLP הנקרא ראפור (מצרפתית: Rapport).
הראפור ישמש אתכם לא רק כמראיינים אלא כהורים, כחברים, כילדים, כאחים, ולמעשה בכל דיאלוג מול אדם בחייכם.

הנחת היסוד שעומדת מאחורי הכלי הזה היא שאנחנו נמשכים לאנשים שדומים לנו ברמה המודעת וברמה הלא מודעת. ברמה המודעת דרך מילים, וברמה הלא מודעת דרך שפת הגוף. 

איך אני יוצרת ראפור?

בתהליך של חיקוי סממנים חיצוניים של האדם מולי: תנועות ידיים, קשר עין, טון ומקצב דיבור, עוצמת קול, טרמינולוגיה, תנוחת ישיבה או עמידה ועוד.

זה כמו שריר שצריך לחזק, ככל שתתרגלו יותר, זה יתבצע כבר באופן טבעי.

אמנות שאילת השאלות

שאלות הן אחד הכלים העוצמתיים ביותר להשפעה על אנשים. כשאנו שואלים שאלה, אנו לוקחים שליטה על המיקוד של האדם ועל הראיון. בשאלות נכונות נוכל למוסס התנגדויות ולהכיר את האישיות של המועמד, מעבר לכישורים ומיומנויות שאנו מחפשים.
הכינו לעצמכם רשימה: מה אתם רוצים לדעת על אישיותו של המועמד? נסחו שאלות פתוחות בגוף שני או שלישי שמנטרלות ביישנות ו/או צניעות, קל לנו יותר לדבר על עצמנו מנקודת מבט של מישהו אחר. לדוגמה:

"אם הייתי שואלת את האדם הכי קרוב אליך מי אתה, מה הוא היה עונה לי?"

"מי האדם שהכי השפיע עליך בחיים? מה היה בו שהשפיע עליך?"

בדיקת תפקוד בזמן אמת – בקשו מהמועמד לספר על התמודדות עם אתגרים במסגרת מקומות העבודה הקודמים שלו או בחייו האישיים. (מה היה האתגר וכיצד התמודד איתו?)

חיבור לערכים

ערכים מייצגים את המהות הייחודית שלנו כבני אדם, הם הביטוי לפעילות הרגשית שלנו, הם המצפן שלנו וכפתור ההפעלה שלנו. זהו כלי אבחון האהוב עלי באופן אישי, מהסיבה שהוא גם מעורר עניין (אישיות האדם תמיד מסקרנת אותי), גם בודק התאמה לערכי הארגון וגם בעל מהימנות גבוהה.

כהכנה לבחינת הערכים של המועמד חשוב לדעת מהם הערכים המייצגים של הארגון. יש כמה דרכים לעשות זאת, זה כבר לכתבה אחרת.

בשלב זה בקשו מהמועמד לבחור בחמישה ערכים החשובים לו בחייו והאם הם באים לידי ביטוי היום, כולם או חלקם.

תנו לו צ'אנס הוא בא מהלב 

תת המודע שלנו מחליט אם אנחנו מחבבים את המועמד או לא תוך 20-30 שניות ותפיסה זו מנחה אותנו במהלך כל הריאיון. כשזה קורה, מאתגר אותי למצוא מידע שישנה את התפיסה הראשונית שלי. לא מעט פעמים הדעה שלי משתנה בסוף הראיון.

תנו הזדמנות שווה לכל אחד, הקשיבו לסיפור שלו, אל תניחו הנחות.

לסיכום:

  • לכל תפקיד יש פרמטרים מרכזיים שאותם אנו רוצים לבחון בראיון עבודה.
    הכינו לפניכם את רשימת הכישורים, המיומנויות, הערכים והתכונות שאתם מחפשים. זו דרך למקד אתכם במהלך הראיון, במקרה של זליגה לשיחות שאינן רלוונטיות לסיטואציה.
  • זכרו שחשוב לבחון את מידת התאמתו של המועמד לתפקיד, למנהל הישיר, לצוות ולתרבות הארגונית שלכם, לא פחות מכישורים ומיומנויות.
  • לדבר פחות להקשיב יותר- תנו למועמד לדבר, הקשיבו למילים ולשפת הגוף שלו. ככלל, הקשבה מביאה לתוצאות טובות יותר בכל תחומי החיים.


בהצלחה!

כתבה: טליה גבסו משה

ייעוץ ארגוני, ליווי מנהלים, הנחיית סדנאות
יועצת ארגונית, מתמחה בליווי מנהלים בתהליכי צמיחה, פיתוח ושינוי.
מנחת סדנאות בעולמות המנהיגות, תקשורת אפקטיבית ו – NLP.